Frivillig arbeid

Vi fruene driver en del med frivillig arbeid- eller charity som våre søstre i Hollywood ville ha sagt. Dagen i dag er en slik dag.. det skal bakes kaker, organiseres fester for barn på skoler og barnehager. Vi er hands on med grønne fingre, bloddryppende hvite genserer, (les t-skjorta til far) og fortryllende utskjærte gresskar. Bilder florerer på sosiale medier. Heldigvis ser vi ikke alt sølet på kjøkkenet, røde flekker med teaterblod og hvit ansiktsmaske over hele sofaen. 

Vi fruene sørger for at ting skjer, at barna på bygda får føle på byungenes gleder. Ikke alltids så kuult å gå 2 km til nærmeste nabo,ringe på døra og spørre om knask når naboen ikke vet hva Halloween er..  Kanskje får du en mariekjeks og et stikk om at det var bedre før, da folk gikk julebukk..

Så i morgen braker det løs på Bygdahuset, hjertet i bygda! Der kan ungene hyle og skremme hverandre, og fortsatt lure på om det spøker bak scena.. 

God Halloween 

Å lykkes i livet..

Vi som har vokst opp på bygda har det i blodet. Vi kjenner det begynner å krible i starten av desember, når juletrelysa blinker. Ingen ting kan måle seg med synet av det store juletreet som gikk helt oppi taket på bygdahuset. De blanke kulene som vi kunne speile oss i, for ikke snakke om englehåret som klødde hvis vi fikk det på hendene. Barndommens magi. 

Lite visste vi om at denne sammennkomsten skulle lære oss hva som skal til for å lykkes senere i livet. Det være seg å følge takten rundt treet, vente på tur og forsyne seg med måte. 

På bygdahuset blir maten servert i veslesalen.  Køen går inn den ene døra, og ut den andre.  Nåde den som går inn feil dør, eller sniker. Da rykker man automatisk tilbake i køen, etterfulgt av tapt ære og bygdedyrets summende bisverm.

Loddsalg er obligatorisk. Kveldens høydepunkt er hvem som vinner fruktkorga. Det er helt stille i salen under trekningen. Eneste lyden som høres er lyden av trekkemaskina. Heldig er den som for lov å trykke på knappen, det er ikke for alle. Tallet ropes opp, det går et gisp gjennom salen. Vinneren trer fram og kan hovmodig bære fruktkorga med sjokolade, pærer og bananer ned trappa, etterfulgt av misunnelige blikk. Akkurat da betyr fruktkorga ære og berømmelse, smaken av lykke!

Som i livet ellers må man følge takta, ikke gå mot strømmen. Hvis du vil bli berømt, må du satse alt du har på fruktkorga, eller oppfører deg slik at du får starte trekkemaskina. Det lønner seg i det lange løp. 

Frue på 40..

Endelig er tida for hemmelighetskremmeri snart over…i morgen braker det løs. Hanne blir 40 år!! Vi fruer er glade i å gjøre stas på hverandre, derfor har vi jobbet på spreng for å gjøre stas på den frakkeste dama vi kjenner. Hanne er av hel ved..Hun stiller opp for alle, blid og raus. Ingen skratter så høyt som henne, latteren hennes er smittsom. Aller best liker Hanne å le av seg selv og sine flauser. Dem har det etterhvert blitt mange av og hun deler dem gjerne. Hanne er gardkjerring, det finnes ingen ting hun ikke får til. Vi er stumme av beundring der du bytter skuffe på sjovel, kjører rundballer og dytter rundt på kyr…

I morgen skal vi feire deg med bobler, god mat og trivelige folk.. Vi gleder oss og håper du tar glansnummeret ditt, nemlig Främling med Carola. Ingen ting kan måle seg med stjernene i øynene dine da! Gratulerer med dagen!!

Saksumdalsfruene setter Saksumdal på kartet!

Ideen kom til oss over en sparkling afternoon tea. Vi burde få oss en blogg, siden vi lever livets glade dager på vestsida av Mjøsas bredder. Uten sammenligning forøvrig med andre kjente fruer i Hollywood. 

Saksumdal er ei bygd med lange tradisjoner helt tilbake til vikingene. Jordbruk og skogbruk har vært livsgrunnlaget for generasjoner før oss, men vi fruene har ambisjoner om å få mer glamour inn i hverdagen. 

Tre av oss er født og oppvokst her, med alt det fører med seg av taus kunnskap om basarer og juletrefester. Ei har blitt boende og funnet nye måter å bruke låven på. Bygdelivet har senere blitt erstattet med bylivet for et par av fruene, men båndene til bygda er fortsatt inntakt. Ei frue fant kjærligheten i en av bygdas  gardbrukere, mens resten av fruene valgte å flytte til naturskjønne omgivelser.

Livet på bygda følger årstidene med gjøremål og aktiviteter. Noen aktiviteter er obligatoriske, som klubbrenn og basar, juletrefest og traktortreff. For ikke å glemme jakten på turmålene og låvefester i ny og ne.. Innimellom alt dette, treffes fruene og drømmer stort. Denne bloggen er et resultat av det.