Nå erre alvor!

Tida etter jul har gått med tel å bekymre seg for snøen, omikron og fylkeskommunen. Innimellom der har det vori OL og vi ha vori svette over rygga mange gonger i løpet av dessa dagan neri Kina. Vi har eti marsipankake og grini for å Therese, og hatt hu i bakhuggu mens vi sjøl har staka oss utover Engstadjordet. Sjøl om frekvensen kanskje ikke har vori like høg, er skigleda like stor. Men nok om dæ!- dæ æ andre ting som rører seg i verda nå som er viktigere. Denna folkeavstemninga om fylkeskommunen blir bære en liten filleting, sjøl om flere ikke fikk stemt. Nesten så en skulle tru at døm hadde planlagt utfallet på forhånd. Ja, vi lar folk få tru at døm får væra med å bestemme også gjør vi som vi vil uansett. Det ligne litt på en plass litt lenger østover.  Nå erre ikke slik at vi skal blogge om politikk, for dæ blir det så mye oppstyr tå. Da ringe døm fra både avis og radio og vil ha oss med på debatt. Tida er ikke riktig for å hasjelere med sleive politiske utspill som blir misforstått.

For nå erre betre meg alvor! Putin har funni fram att kruttet sitt. Det smell og gløse, folk æ redde. Det æ forsåvidt ikke så langt over åsen. I det siste har vi brukt mye tid innpå kjøla, og avstanden er ikke så stor før du krysse både kommunegrenser og dalfører. Nei, vi må følge med, for ingen veit åssen dætta ska gå. Vi har drivi å skryti tå at vi æ så sjølbærga oppi her, men vi har og erfart at når vi miste både strøm, vatten og telefon- da blir den moderne Saksumsdøl like hjelpeslaus som dessa neri byn.

Etter å ha sett på nyhetan i dag, så er det helt klart at det nå er tid for å få oversikt over nødvendig utstyr. Og det var akkurat da, mens frua leita opp primus og ulltepper at hu  kom på bomberommet. Ja, for det er greit for alle å veta at på Saksheim er det bomberom. Mens vi var elever på Saksheim vart bomberommet brukt som lager, og vi trudde at det kaltes bomberom fordi det såg helt bomba ut innpå der. Det var gamle skap med  bøker, plansjer og glass med høggorm på sprit. Fra døra og innover var det en smal sti, og bare kjentfolk visste å hen døm skulle leite for å finne att tennisballer og hoppetau om våren.

Vi har tatt det for gitt at dette rommet kunne brukes til andre ting enn det som er formålet. Så spørs om det er på tide å åpne denna tunge betongdøra og sjå åssen det ser ut innpå der, for det er nok ikke så stort som vi tru. Nei, nå erre alvor! Vi veit ikke åssen dætta går. Det hadde vori fint å få satt opp noen stoler slik i tilfelle.

Putin har drivi å hacka seg innpå internettet, for å klusse det til og for å få tak i informasjon. Dette får heldigvis ikke noen store konsekvenser for kommende arrangementer i bygda sida all sensitiv informasjon er lagra i kladdebøker nedlåst i arkivskap innpå bomberommet. Men vi skal passe oss, for nå erre alvor!

 

SAKSUMDAL SKI INN-SKI UT

Rukkjøl’n nord en tidlig søndagsmårra I februar

Etter jul har vi vori opptatt. Vi har sjekka værmeldinga nesten hårr time, stått ute på gard’n og stira oppi lufta- for så å ta et skikkelig magadrag for å kjinne ætter om det kjem snø. Du veit- Saksumdal er kjent for snørike vintrer til langt utti mai. Ja, det har da hendt at snøplogen har kjørt på sjølveste nasjonaldagen. I år derimot, har snøen latt vente på seg. Saksumsdøler har delt bilder på Facebook og sammenligna i år og i fjor, og åra før. Vi har rista på huggu og kjent på savnet etter å måkå tak og gardsplass. Det har vori tungt. Vi har messom hatt november lenge nå.

Heldigvis kom det noen fjoner her før helga, og du veit det er ikke langt etter at folk står og spinn bortpå kjøla.Der er magert med snø, men vi har fått rota i hop noen skiløyper. Vi æ stolte ta skiløypan våre, der kan vi gå og kjenne skogens ro i eget tempo. Noen lik å gå fort, andre sakte. Enten du går aleine eller med hele familien på slep, er det nok plass ått alle.
Til dekk som kjem ifrå andre stand vil vi si at dekk æ hjertelig velkomne! Husk på at vi driv med dugnad, det er folk som bruke fritida si på å ordne tel dessa fasilitetan!  Vis hensyn i løypa med bikkjer, truger og brask! Hvis du absolutt må gå på beina, så kan vi reklamere med flere kilometer brøyta veg som er fin å gå på. Du veit dessa spora i løypa æ meint for å ha ei ski i hårt- det æ derfor det kalles skispor.

Som uttabygds er det og viktig å væra obs på folk som kjem litt brått rundt svinga med huggulykta tent på kveldstid. Du skjønne denna snøfattige vintern har gjort at flere nå ligg etter i oppkjøringa inn mot klubbrennet. Det æ grett å væra klar over at det i tida framover vil væra en del tjuvtræning både i 10’ern og i bakkan oppi Hæstvelta- da er det bære å vike unna. En måte å unngå det på æ å gå på ski litt før på eftan, gjenne når dæ æ fjøstid.

En nymotens greie æ å gå i laussnø og tråkke løype sjøl, helst på gamle råk som vart brukt førrivæln når’n bæssfar va ung. Staka seg over myra og gjennom skog i urørt natur og høre tiur’n spelle- nei du finn ikke så mye anna som kan måle seg med det! Det æ bære å finne fram treskia og gamasjer, pakke sekken og gi seg ut på tur. Sjøl om det æ nostalgi å gå i laussnø, så kan det væra grett å ha med seg fullada mobil- for dæ æ lett å gå seg bort innpå kjøla. Det er det flere som kan skrive under på, og vi ska låvå deg at det ikke bli glømt. Du vil bli uthengt på hårr en basar resten tå livet. Hvis du ikke æ lommekjent, er det best å følgje sporet så du finn fram att ått bilen.Vi som æ fastboende treng ikke bil- vi har slik ski inn- ski ut, rett uttom stuggudøra..

God tur!

Følg Saksumdalsfruer på Instagram- der kan du sjå flere vinterbilder