I såmmå urna..

Etter to dager i demokratiets tjeneste, vente vi spente på resultatet. Vi har jo en viss peiling, for vi har fulgt nøye med på bunkene med stemmesedler uttover eftan, vi som æ funksjonærer. Etter at valgkretsan på vestsida vart slått sammen, har vi vorti blanda i hop med vingroming og vingnesværing. Men, du veit- dæ æ mye nye folk i kretsen- dæ æ snart ingen som kjenne at innan så dæ æ helt nødvendig med legitimasjon. Slik var det ikke før. Da var storsalen på Bygdahuset rigga opp og pådekt. Det var kaffe og kringle i valglokalet, og dæ var ikke nødvendig med datamarskin. Mantallet var samla på noen ark i en perm, og døm som satt som valgfunksjonærer og passa på den gamle, svarte urna- ja døm hadde kunnskap om slekt og folk langt bakatover tel svartedauen. Vi hadde ikke båser med gardin. Vi gikk innpå veltsalen en og en og fant stemmesedler, mens en sto og passa døra. Nei slik er det ikke nå- nå må folka søkes opp på datamaskina, presse seg inn i et avlukke med gardin, vise legitimasjon omtrent som om vi ska utenlands. Folk kjem inn i lokalet passe ville i blikket, og da æ’re sjølvsagt viktig at vi valgfunksjonærer æ oppmerksomme og ikke har kjeften full med twist og kringle når folk treng hjelp. For som store rockestjerner, har vi noen krav til serveringa. Vi ska ha bra utvalg med drekke, mat og kaker- helst kringle og ikke slik tørr sjukehjemskake. Vi lik å få skikkelig middagsmat med potet og tyttebær og ikke slik halvkokt kioskmat. Frukten æ ikke så viktig, men bananen i twistpåsån æ obligatorisk. Ja, for dæ bli lange dager på oss utvalgte. Vi som æ betrudd tel å ha ansvar for at valget går riktig for seg. Skal si vi retta oss fort opp i rygga, og fikk tørka vekk melisen rundt kjeften da sjølveste ordføreren var innom valglokalet. Vi vart så antrert at vi rakk ikke å ta bilde en gong!.

Etter et par dager mæ urneprat, kan vi bli litt prega. Frasan sett seg. Ja, å når æ du født? Har du valgkort- så flott! Dæ like vi ra, for da slepp vi å sitta og sikte på dessa små talan. Vent litt, så ska je stemple, før du legg lappan oppi urna- jara begge to ska i samma urna..

Dæ æ ramme alvor når dæ æ valg,  og dæ æ lett å bli flirfull utover dagen. For nysgjerrigheta kan ta overhånd, når hele manntallet på vestsida kun æ et tastetrykk unna. Et lite søk kan gi svar på bygdas store spørsmål. Noen har bytta hus, og kanskje kjærest. Endelig får vi et fjes på folk vi har hørt om, og jaggu får vi oppdateringer ta folk som æ innom og stemme og.. For dæ æ bære annahårt år vi ser så mye kjennsfolk på såmmå dagen.

Så det æ ikke rart at vi spør etter navn og nummer i kveld før vi stemple oss inn på kammerset. Kanskje blir det flertall for begge i såmmå urne, hvis du har stemt da vel å merke…