Stuttreiste ferietips!

I år blir det ikke store ferieturen, ihvertfall ikke utenlands. Det tyter over av grupper på Facebook med reisetips og lekre naturbilder fra Norge. Til og med bloggere skal feriere til fjells i år, og reiselivsnæringen jubler. Nok engang ser vi at kjendisene gjør som oss og velger goretex og myggspray til fordel for strandbarer, bikini og lakka negler.

Siden Saksumdalsfruer har som mål å sette Saksumdal på kartet, falt det helt naturlig å legge inn noen blinkskudd av bygda og skrive en liten snutt om hvilke opplevelser som ligger her og venter, på en side ved navn Tilbring sommeren i Norge. Administrator etterlyste mer konkrete opplysninger, slik at folk kan søke på området og finne fram. Det er ikke alltid like lett å finne fram om man er kjent heller, her i dalen. Det er vel flere av oss som har gått oss bort på jakt etter Hulderhølet. Så noen pinlige nøyaktig reisebeskrivelser får du ikke fra oss, og det kan vi lett begrunne!

Nå er det nå engang slik at vi synes det er hyggelig at folk kjører gjennom bygda, stopper på ei stund for å ta noen bilder og en medbrakt kaffekopp. Men at folk skal legge seg til, det orker vi ikke! Etter fjorårets bobilbonanza i Kinnshaugen, har vi fått nok av avføring, klesvask og brask på bygdas badeplass. Vi orker heller ikke flere nederlandske sykkelturister som vil overnatte gratis i enhver låve langs veien, låne dass og fylle vassflasker.

Derfor kommer vi her med noen tips til alternative reiseruter gjennom Saksumdal, hvor du får med deg litt kulturhistorie på veien. Turene er like fine om du vil være nærturist eller fjernturist. Erfaringsmessig kommer du langt på et par timer, det er ikke nødvendig å overnatte.

God tur!

1.GÅ OM K

Kirkevegen mellom Saksumdal og Fåberg er fra tida før Saksumdal fikk sin egen kirke. Folk gikk råket over Ruka til Fåberg med dåpsbarn, som konfirmant og som brudefolk. Turen var nok tyngst for gravfølget, med kiste og sorg på skuldrene. Råket er merket med skiltet TUR 19 fra Saksumdal kirke og fører oss opp i gamlevegen. Vi passerer Kapteinshytta før vi tar til venstre i krysset ved Skålenga.

Kaptein Olav Hovland var en bauta. Han kom ofte på besøk på Saksheim skole for å fortelle om livet i gamledager og om krigen. Han var offiser og satt fanget i Polen fra 1943 til krigens slutt. I tillegg var han skiløper og en stor historieforteller. Premieskapet og skiene hans henger i trappa på Bygdahuset den dag i dag. Historiene hans lever videre i Fåberg historielag sine bøker.

Rukkinnet og Ruka sæter er en fin plass og stoppe på før råket går nedover mot Fåberg kirke. Dette er en tur som krever godt fottøy, siden du må krysse noen skikkelige blautmyrer på veien. Så ha med støvler!

2. Burmavegen ned til Vingrom ved Rinnas bredder.

Elva, Rinna, renner gjennom Saksumdal. Her kan du gå på beversafari eller prøve fiskelykken. Elva Rinna ble i sin tid brukt til tømmerfløting og du kan se flere fløtedammer nedover langs elva. Du kan også ta en avstikker fra Burmavegen og besøke Flokofallet, som er Lillehammers høyeste fossefall. Fossefallet har en fallhøyde på 30 meter og ligger i et område med en særegen botanikk. Her kan du se Huldrestry, bregner og sjeldne fulgearter. Burmavegen er fin å sykle. Hvis du vil kan du også kjøre bil, men husk at det er bomveg!

3. Saksumdal- Auggedal-Forset

Ta turen gjennom Saksumdal og fortsett over kommunegrensa til Gausdal. På vei gjennom Saksumdal kan du se kua på Engstad,  kirka og Bygdahuset.  Kanskje skimter du Hovlandsbakken, Saksumdals hoppbakke. Vel, den ligger der et sted mellom busker og trær. Videre nedover ser du gamle Saksheim og Svilosen(nedlagt butikk) før du passerer bussgarasjen.

Auggedalen åpenbarer seg med sine høye dalsider og gårdsbruk rundt hver en sving. Vi har landemerker som silokummen på Stubberud, Lillsport syfabrikk, og bedehuset. For ikke å snakke om grustaket på Dahl og Evenhaugen, og den vakre elva Augga som har gitt navnet til bygda.

Dette er Hans Aanruds rike. Du kjenner vel til Sidsel Sidserk, eller kanskje har du sett filmen Storfolk og småfolk? Ingen tvil om at forfatteren hentet inspirasjon fra sitt eget oppvekstmiljø. Store og små garder ligger side om side, noen på solsida andre i skyggen.

Ta turen oppom Ulsrud gardsmuseum og se for deg gårdslivet i riktig gamledager. Avslutt turen med en is på handelsforeninga i Forset.

Vil du vite mer om stedet kan du lese mer om Ulsrud gardsmuseum på www.visitgausdal.no

4. Kulturstien gjennom Saksumdal

Er du fotturist, er det en flott tur å gå kulturstien fra Snøplogen på Kjølen gjennom hele dalen ned til Svilosen og bussgarasjen. Kulturstien følger gamleveien gjennom Saksumdal og du kan lese om kjente steder på små minneplater langs veien. Er du stutt i beina kan du fint gå deler av veien, siden hovedveien ikke er langt unna.

På veien ned fra Snøplogen går du forbi Ravnumsærta og Kinnshaugen. Kanskje vil du ta deg en dukkert i Kinnshaugkinnet, eller ta en snøggtur oppom Hulderhølet. Hulderhølet er to små grotter som du kan krype inni, en fordel å ikke ha klaustrofobi for der er mørkt og trangt. Hulderhølet

Videre nedover i bygda kan du nyte utsikten på toppen av Øversveveien, før stien tar deg videre ned til bygda, forbi kirka og Bygdahuset.

Videre går ferden nedover hovedveien et stykke. Stopp ved Bedhuset og les om Kinamisjonen før du svinger av hovedveien opp mot Ulland og går skogsveien nedover mot Rikje. Ta turen nedom Svea og nyt synet av Saksumdals svar på Maihaugen. Stedet er privat, så vis hensyn.

Kulturstien er godt merket, følg de røde skiltene med hvit K. Kart over Kulturstien finner du ved infotavlene ved Snøplogen, Bygdahuset og bussgarasjen nord i bygda.

Håper vi ses til sommeren!

Hilsen Saksumdalsfruer

Ps! Sjekk også ut Saksumdalsfruer på Instagram

 

 

 

 

Dautid..

Saksumdalsfruer har det travelt om dagen! For når sommeren kommer for fullt, må dagene fylles med aktiviteter. Her er det lite dautid. Som nevnt tidligere, er alle fruene medlemmer av Saksumdal Helselag.Flere av oss er høyt oppe i styret.
Vi sørger for at store og små skal ha fasiliteter i nærområdet, slik at de kommer seg ut og får rørt seg. Folkehelse og lavterskeltilbud er viktig også på bygda.
Vi kan skilte meg mange flotte turstier i nærområdet og Helselaget er stolt forvalter av Kulturstien gjennom bygda. I år har vi turmåljakt som skal gjøre det gøy å på tur. Det er ekstra stas å ha et mål med turen og kanskje vinne en premie også!
Spennende turmål som Hulderhølet og Svea, Kinnshaugen og Ullandsbekken er for mange uoppdagede steder. Kanskje er det nettopp i sommer du skal oppdage alle disse perlene som ligger rett utenfor døra?  På hvert turmål finner du minneplater med artige historier fra gamledager, så du kan lære litt om bygda også. Påfyll for både kropp og sjel-helt gratis, rett i nærheten.

Nei, vi har sjelden tid til å tvinne tommeltotter! Vi liker sport og spill. På plassen (utenfor Bygdahuset), er det god plass til fotball og volleyball. Vi har fått med oss at fresbeegolf er blitt skikkelig “in” og nedi byen har de laget flere næranlegg. Vi er ikke noe dårligere, så Saksumdal kan også skilte med egen fresbeegolfbane. Sponset av Helselaget selvfølgelig! Dette er artig for store og små, og en fin måte å være aktiv sammen med andre.

Nå som alle dyra er ute på beite, blir det mer tid til å dyrke fritidsinteresser. Gampen må fortsatt pusses og luftes, og ingenting er bedre enn å oppleve Saksumdals grønne skoger på hesteryggen. Gamleveien og Burmaveien er fine plasser og ri, ingen store forstyrrelser annet enn fuglekvitter og suset fra tretoppene.

Når sola står høyt over åsen, og temperaturen nærmer seg 30°C, kan badevannet i Kinnshaugkinnet være akkurat det du trenger. Etter en trimtur er det forfriskende å svømme noen drag for å få ned pulsen, eller om du pakker med deg pikk og pakk for å nyte dagen blant blåbærlyng og klegg. På varme dager er det yrende liv på Kjølens riviera.

På regnværsdager hender det også at vi reiser til byen for å gå i butikker og kanskje ta en kaffe og napoleonskake hvis vi virkelig vil skeie ut. Vi er slett ikke vanskelig å be hvis det er snakk om rekesmørbrød og bobler i glasset heller. For vi liker godt å være bydamer også vi, slik at vi kan ha på oss penkjolen og sette opp håret. Ihvertfall et par timer skal vi klare.

Er det en ting som sitter i ryggmargen, så er det å aktivisere oss sjøl. Det betyr ikke at vi alltid henger i stroppen, vi har plenty av tid til å kose oss. I Saksumdal ligger alt til rette for å nyte livet, og livsnytelse er som kjent det motsatte av dautid.

Følg med på bloggen for flere stuttreiste turtips! Du finner oss også på Snapchat, Instagram og Facebook..

Hete sommernetter!

Nå er det for varmt! Det er faktisk innafor å kaste stillongsen. Helt på grensa er det, for om Baklia er snøfri finnes det fortsatt hvite flekker på Prestkjerringa.
Det finnes ingen mellomting mellom kjølig vårbris og tropenetter. Ikke rart vi blir ørine i huggu av varmen. For det er ikke måte på, nå om dagen nytter det ikke å gå over tunet uten å kjenne svetta smyger seg mellom bilringene på magan.
Lufta står helt stille, ikke et vindpust.
Nei, det er for varmt! Vi skulle hatt litt regn att nå, og litt kaldere vær…

For i denne varmen nytter det ikke å få gjort noe annet enn å ligge langflat på ei solseng. Pass på å snu på skinka innimellom så ikke svoren blir sprø. Husk også å ha på smorning. Helst solkrem! De ivrigste sverger til matolje for å få den riktige glansen. Resultatet blir at ryggtavla skinner som en grilla svinekam, og ligger du for lenge uten smorning er veien fra svinekam til sviske ganske så kort.

Apropo svisker og sprø svor- nå går det fort til jul.! Året et snart halvert, og om ikke lenge snur sola. Det skal bli godt med mørke kvelder att. Nå som det er varmt og lyst, er det så som så med søvnen. Trøtt og uopplagt om dagen og lys våken på natta, slik døgnrytme passer dårlig når det enda er noen dager igjen til ferien.

Nei, hadde det enda kommi litt regn, det blir nå messom tørt ått graset..Det hadde vært bra for førsteslåtten hvis den hadde fått litt væte. Ja, for nå begynner det å klø i forhøstere og slåmaskiner. Bare det ikke blir for mye regn så, for da blir det for bløtt!

Barometeret er nøye overvåka nå som det nærme seg slåttonn. Graset må slås akkurat på riktig tidspunkt, og kampen om hvem som er først ut er nervepirrende. Bøndene vaker på hverandre, følger med på hver bevegelse på nabogarden. Lytter etter lyden av gras som treffer forvogn og snuser i været etter eimen av nyslått gras.

Vi får håpe på en god sommer nå i år. For sommeren i fjor, var nå litt kjei. Eller var det året før? Er det to år sida det var så varmt at vi bada i Kinnshaugkinnet 18.mai? Det er neimen ikke godt å huske, jammen bra vi har Facebook som kan minne oss på viktige hendelser.

For årets første bad i Kinnshaugkinnet er startskuddet på sommeren, det dokumenteres og loggføres. Temperaturen er den samme hvert år- pisslunka innved grunna og iskaldt midt utpå. Akkurat passe til å avkjøle en varm skrott.

 

 

 

 

Blogging er ut…

Mulig vi er trege i nøtta, dere får ha oss unnskyldt! Siste nytt fra byen bruker litt tid på å komme over kjølen. Selv om vi ser på oss selv som “up to date” og framoverlent, har flere og flere av våre inspirasjonskilder gått hardt ut i media i det siste. De gir seg en etter en, blogging er ut.

Det er rett og slett for dårlig  butikk. Det er Instagram som gjelder. Her kan hver og en vise små hverdagsglimt av tannpuss og morgenstell.Middagsmat og hyggelige kosestunder med familie og barn. Alle upåklagelig antrukket i lekre kreasjoner.

Også nå, som vi føler vi er i siget.. Det er nesten så vi ble litt frista, etter at noen av oss mottok en gratis ansiktsmaske. Skulle vi driste oss til å pakke den ut, for så å filme en liten snutt.? Det ble med tanken, for vi får det ikke helt til. Samtidig så har vi ikke så mange lesere som er i den målgruppa.

Vi må nok heller ha fokus på vassgraut og fyrstekake, livet før i tida og siste nytt av slarv. Luksushotell og sene middager er mangelvare. Nyvaska sportsbiler likeså..

Er det noe alle i Saksumdal burde fått sponset, så er det forstillingskontroll og dekk. En ting er at det er fryktelig langt og bratt opp hit, men denna veigen er nå helt håpløs. Hølihøl og hompetitten, Ottadekke og flekker med asfalt som sprekker som ei kokt wienerpølse om våren..Det er ikke mulig å kjøre hematt uten å bli kvalm. Anbefaler at du dropper softisen før du reise fra byen slik at du slipper å kaste opp på Snøplogen.

Nei, det er ikke vits å satse på noe annet enn traktor og pickup. Mulig fylkeskommunen må begynne å pakke ut ansiktsmasker på Instagram for å få råd til nytt dekke over kjølen? Eller kanskje legge ut en kaffekopp- challenge…

Nå skal det nevnes at Saksumdalsfruer er på de fleste platformer, vi har da fått med oss noe på veien. Så ikke bli overrasket hvis du får bli med på skuring av tørre hæler og negleklypp, eller årets første bad i Kinnshaugkinnet.  For det ser vi fram til- å kunne vise oss fram i nyinnkjøpte solliv, blant vannliljer og rumpetroll en solvarm dag i ferien. Helt uten spons.

Inntil videre skal vi fortsette å være umoderne. Vi skal eta middagen heme, holde morgenstellet privat og fortsette å klage over dårlig veg. For klaging går i motsetning til blogging, aldri av moten.

God helg!

Du finner oss på Snapchat, Instagram og Facebook – følg oss gjerne!

 

 

 

Hjertebank

Siden sist har hjertebanken kommet med jevne mellomrom. Det begynte med ei mye omtalt boligannonse, så kom sommeren med varmt vær og badesesongen ble offisielt åpnet. Etter ei helg i sola, var det godt å kunne krype ned i sofakroken og kose seg med sosiale medier. Plutselig poppet det opp noen kjente fjes på internettet, og jaggu var det ikke Saksumdalsfruer som gliste bredt på skjermen. Ikke rart at blodpumpa slår litt raskere enn vanlig, det er mye å fordøye etter en lang vinter.

En annen som har hatt mye skjermtid i det siste ,er han på andre sida ta vatnet, med rød skygglue. Snakk om kveksebol. Storpolitikk holder vi fruene oss unna, vi er mer lokalt orientert. Uansett bør folk få lov å puste uavhengig av hudfarge, så er det sagt!

Sympati og støtte er bra, men det er handlinger som forandrer verden. Så når vi kjenner at pulsen stiger og det koker i toppen, må vi gjøre noe vettugt. Vi må rydde opp og snakke med folk som kan gjøre noe med det. Heldigvis har vi mange pådrivere her i bygda. Så til dere som fikk hjertebank av ei boligannonse forrige helg, den er nå korrigert i tråd med Saksumdalsfruers blogginnlegg. Takket være noen som tørr å si fra, for rett skal være rett!

Badesesongen er i gang, og vi ser fram til å nyte herlige øyeblikk mellom vannliljer og rompetroll. Stusselig er det at folk ikke kan ta med seg søpla hemmatt. Etter en frivillig befaring på området, så vi ingen annen utvei enn å ta saken videre til grendeutvalget. Nå som bobilturistene er borte, må vi lokalbefolkningen ta ansvar for nærområdet vårt , og ikke minst dyra på beite. Første bud er å ha dunker å kaste søpla i, så vi venter spenning..

Nå skal det være sagt at vi ikke bare er slike grinete skautkjerringer. Vi sprer glede og byr på oss sjøl også. Til tross for at Bergersenhuset skal selges og en av oss skal flytte, prøver vi å gjøre det beste ut av det.

Så her om dagen poserte frua gladelig med en rosa drink med jordbær i glasset. Hun ventet på fotografen som skulle ta bilder av huset. Med roser i kinnene og glitrende blikk, håpet hun at ukas profilering vil bidra til å dra opp pris og etterspørsel. Derfor ble det naturlig å legge inn litt ekstra glam.

I strålende sol viste bygda seg fra sin beste side. Det var nesten så du kunne høre fuglene kvitre på bildene. Et lite steinkast oppi bakken lå en annen av fruene og solte seg på plenen. Stillheten ble brutt en surrende lyd, var det en kveks?

Frua snudde seg over fra mage til rygg for å se bedre. Med ett stirret hun rett inn i ei drone som knipset bilder, og her lå hun uten solliv!! Hvem som fikk mest hjertebank av frua og fotografen vites ikke, men at Bergersenhuset bør prises høyt på grunn av eksklusive naboer – det er bombesikkert!

Vi må opplyse om at medlemsskap i Saksumdalsfruer ikke følger på kjøpet! Vil du bo som en frue? Sjekk ut dette palasset…

https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=181104668

 

 

 

 

 

KATTA ER UTE AV SEKKEN!

Skjermdump/kk.no/03.06.2020

Vi har gru-gleda oss til å se resultatet av seansen i bakstrommet på Stugulykja. Det er slett ikke hver dag vi får besøk av journalist OG fotograf, selv om noen av oss har fått testa rampelyset i mer lokale medier tidligere. For første gang offentliggjøres både navn og bilde av alle fruene. Ganske ekslusivt materiale med tanke på hvor ofte vi faktisk klarer å møtes… 

Og nå som katta er ute av sekken, er vi selvsagt forberedt på hva som kan møte oss de nærmeste dagene. Har ordna oss med både livvakter og store eksklusive solbriller. Eller, vi drømmer hvertfall om det…sånn i tilfelle. Det er ikke bare bare å ta seg en bytur etter å ha vært avbildet i et ukeblad som KK. Det er ikke fritt for litt hjertebank heller, når vi nå skal «ut til folket». Vi er selvsagt spente på tilbakemeldingene… Men selv om vi er fornøyde med hvordan journalisten og fotografem «fra by´n» framstiller oss og livet på bygda, skal du ikke se bort fra at «fruene» ligget litt lavt de neste dagene. Det blir nok ingen rundtur rundt i dalen i en stilig innreda henger bakpå gamletraktor´n…i denne omgang. Det får holde med KK?

KK er Norges eldste ukeblad, i følge Wikipedia. Videre står det at KK er Norges største blad for kvinner og inneholder reportasjer og artiklerom klær og moter, interiør, helse og livsstil, men også aktuelle saker… Og som alle vet, så begynner det å bli ganske «safe» å tro på Wikipedia også 🙂 ( Men, ja…har dobbeltsjekka!)

Fallhøyden blir uansett ganske stor for oss som er mest vant med ullstillongs og praktisk skotøy. Vi regna på ingen måte med at det var en motegreie KK ville publisere om oss 😉 Allikevel prøvde vi etter beste evne å se presentable ut. Livsstil derimot, det er vi bedre på! Vi lever jo livet slik vi vil 🙂 Allikevel var det av en eller anenn merkelig grunn bildene vi var mest spente på. Hvordan i alle dager klarer man å få sju helt forskjellige damer til å se ut som «Saksumdalfruer» på trykk? Og hvordan ser «Saksumdalfruer» egentlig ut? 

Svaret var enkelt…- Vær dere selv! Og det er jo også noe vi mener vi er ganske gode på. (Fotografen var i tillegg veldig flink!) 

 

Du kan se resultatet i KK HER!  God fornøyelse 🙂 

 

-fruene-

Fake news

Saksumdal er en flott plass å bo. Vi har kort vei til sentrum og pen natur. Dette til tross, er det slik at folk vil selge gård og grunn og flytte til andre steder. Det har vi full forståelse for, det er en privatsak. Det som gjør oss opprørte, er boligannonsene som sprer fake news, som Donald Trump ville sagt det. Derfor er det vår plikt å komme med noen oppklaringer.

1. Saksumdal er ikke en del av Vingrom. Det har det aldri vært og kommer aldri til å bli. Selv den lille grenda Døsen ønsker å bli betraktet som en selvstendig stat i forhold til Vingrom. Vegen fra Vingrom til krysset i Saksumdal heter forøvrig Døsveien, men grensa går mellom Aasen og Kinnlien. De siste kilometerne av Døsvegen er altså i Saksumdal.

2. Saksumdal tilhører Vingar skolekrets. Det betyr at alle barn i Saksumdal sokner til Vingar skole. Med unntak av de som fikk velge i 2016, da Saksheim skole ble nedlagt.

3. Saksheim naturbarnehage ligger sentralt i bygda og tar imot barn fra 0-6år. Barnehagen har nyoppussede lokaler, store uteområder og har fokus på å bruke naturen i nærmiljøet som utgangspunkt for lek og læring. Barnehagen er en av de kommunale barnehagene i Lillehammer og har god kapasitet.

4. Saksumdal har et bredt aktivitetstilbud. Idrettslag, Helselag, 4H, og musikkforening. Vi har egen kirke og menighetsråd. Sax er bygdas avis, og kommer ut hvert kvartal. Bygdahuset er bygdas møteplass og kan leies til små og store arrangementer. I løpet av året kan du delta på skirenn, basar og juletrefest eller feire 17.mai på ekte bygdevis.

5. I Saksumdal har du unike turmuligheter sommer som vinter, milevis med skiløyper og turstier. Du finner tjern og kulturminner i Kulturstien som går gjennom dalen. Det er også kort vei til Fåberg Vestfjell og Gausdal Vestfjell hvis du er glad i fiske og toppturer.

6. Saksumdal ligger kun 12 km unna Lillehammer sentrum. Du bruker i underkant av 15 minutter med bil, så noen store pendlertillegg kan du nok ikke regne med. Vi får levert varer på døra også, både Kolonial.no og postnord har hyppige turer i bygda. Det samme gjelder Morgenlevering.no

Ha dette i bakhodet når du kommer over boligannonser fra Saksumdal, for i en verden av informasjon er det lett å bli lurt. Sjekk alltid ut hvor informasjonen kommer fra- sammenlign informasjon fra flere kilder.

Sjekk også ut tidligere blogginnlegg for å få en større forståelse av hva som forventes av en innflytter. Som en av fruene skrev på Facebook: ” Vi ønsker oss driftige skautkjerringer med unger, som liker basar og juletrefest.” Hvis erfaringsgrunnlaget er spinkelt men læringslysten stor, vil Saksumdalsfruer tilby opplæring og bistå med veiledning underveis. Vi er tross alt førstehåndskilder..

Krysset