Under teppet

Burde egentlig ha lufta stugguteppet, men je tæk en joggetur i stella!

Je lure på om det æ tid for å finna støvsugeren. Dæ æ så mye brask som bli mæ inn. Grus og blad, og lodotter, ja en kan lure på å hen alt kjem i frå. Tel og mæ på stuggua har det lurt seg inn, og dæ må vel vedkorga ta på seg skylda for. For nå æ’re sesongåpning mæ kuldegrader og snø. Den siste tida har je levd på en illusjon om at det enda æ såmmår. Je har flogi tynnkledd, vrengt tå meg trøya og vori varm. Sjøl om kalenderen har sagt at vi æ godt inni høsten, så ha je trassa meg tel å gå tynnkledd. Dæ går som det går dæ, så nå drekk je te og sitt foran ovnen og frys. Nok om dæ.
Tilbake att tel stugguteppet. Etter nøye opplæring fra foregående generasjon, altså muttern, så skal stugguteppet flere gonger i året ut på garden tel lufting og banking. Der må je si je har litt å gå på, men je ser nå at tida æ moden.

Dæ æ en alvorlig prosess. Fyst må du lette opp sofa og stuggubord. Så må du dra teppet fram og rulle det i hop, og bæra det ut. Helst uten at alt braske blir liggan att på golvet. Vel ute på gard’n så ska det rulles ut og henges over rekkverket på verandaen. Der skal det henge tel lufting og så ska det bankes. På detta tidspunktet i prosessen har det samla seg opp endel aggresjon så dæ æ befriende å gyve laus. Pass på at utgangsdøra æ atte, så du slæpp at det gyv inn i gangen! Etterpå skal teppet rulles og bæras inn. Også kjem det verste, nemlig å få lagt det på nøyaktig samma plassen som det låg. Slik at det bli riktig avstand i forhold tel bord og sofa. Det går en efta på detta, hvis en ska gjøra detta riktig, og dæ æ stor sjans for at du må grine en skvett etter å ha blitt både konfirmert og fått passet påskrivi…

Det spørs om det såmmå gjeld stugguteppet på Skaugum. Nå kjem det fram den ene tingen etter den andre, ja vi rekk nå nesten ikke å få lest nyheter for det dukke opp noe nytt. Nei, nå synes je dæ æ på tide at denna guttungen får rydde opp både i sølvtøy og tullbukkstreker. Hadde det ikke vori for at dæ æ vegg – tel vegg teppe der, så skulle guttungen fått vori mæ og bori fylleryer og tepper ut tel lufting. Han sku fått hatt mæ seg husmorskulebestyrerinna på nakken. Hu hadde sørga for at både midtskillet og øran flagra om han hadde prøvd seg mæ noe tull. Så måtte guttungen forklart åffer han på død og liv skulle trø bakepulver og potitmjøl nedi teppet, og den forklaringa bør væra god for dæ æ håpløst å få reint att!

Men dæ som æ aller verst æ den møkka  som blir sopa under teppet av folk som ikke feie for si eiga dør – denna vart djup kjenne je. Je må nok finna støvsugeren tru je, en dag det regne..