Sjarmøretappa

Når frua har fått på seg julekjolen og vise fram kransekake, veit du at hu har begynt på sjarmøretappa

Ja, nå æ’re tett innpå. Dæ mæste tå arbe æ gjort, og vi kan snart setta oss tel bords og eta. Adventstida har vori ei reprise tå åra før. Alt har gått helt etter læreboka hennes bæssmor frå
husmorskula, ja og dæ på dagen. Her æ dæ ikke noe tilfeldigheter. Dæ har vori høgt aktivitesnivå og knapt mæ tid, men nå æ’re bære sjarmøretappa att. Så etter å ha drivi på en måned i matos og mjøl æ’re på tide å veksle. Sjarmøretappa begynne når frua bytte om fra skaut og forkle tel juleantrekk. Du skjønne at a har veksla. Du ser dæ på klæa. Når hu finn fra kåpa mæ pels på kragen, høge støvletter, bluse og stakk- da æ hu snart i mål. Dæ æ ikke sikkert at du kjenne a att, der å kjem nystrigla mæ raude negler og roser i kinna. Å væra blid og pen både heme og borte, og ikke minst på bilder æ avgjørende for utfallet tå resultatet om jula bli vellykka og instavennlig. Du veit, det æ som bransjen kreve sitt, men uansett æ’re viktig å pynte seg nå som dæ æ høytid og helligdager. Men detta jålegreia stikk ikke så djupt, for rett under overflata ligg bygdejenta å vaka. Du høre’ re når a åpne kjeften,  for dæ som kjem ut æ ofte ufiltrert, latterkula æ litt for høg og språkbruken æ alt for hårdagslig tel å væra fin frue.

Så va’re dessa julegavan da.. Altså, nå som dæ æ tronge tider, bli det lettvinte løsninger. Gavan i år består for dæ meste tå kaku og brennevin. En ska ikke kjimse tå hembåkå julegaver! Dæ ligg det mye kjærlighet ti..Handknadde kakuer, sirlig strekt og rulla- slik at luftboblan i surdeigen får fri utfoldelse.  Nystekte og pakka inn kjøkkenhåndkle, omtrent som en liten nyfødt unge. Ja det føles akkurat likt når du ser den nystekte kakua for fyste gong. Når dæ gjeld brennevinet, så har vi slutta og laga dæ sjøl. Vi har kvitte oss mæ utstyret og gått over tel butikkbrennvin. Fjonge fruer drekk kun slik sprudlende husmorfyll, ispedd noen kvasse innimellom.  For vi æ ikke finere på’re anna enn at vi hølje nedpå.

I år blir det 2.dagsfest att, og den mentale oppladninga har alt starta. Dæ æ en del kritiske punkt som må forbedres nøye. Passende antrekk f.eks, for når’n både ska væra pen fyst på kvelden, og hæle å kjøre spark i hundre og helvete, og fortsatt sjå pen ut etterpå- dæ kræve en viss rutine. Så æ’re viktig å ikke ha på seg såmmå kjolen som sist vi var på fest. Hvis det ikke ha vorti tatt noe bilder og lagt ut, går det bra- da telle det ikke. Dæ telle heller ikke hvis du har en fast julekjole, som æ tilpassa vær og temperatur- da går det nesten som uniform. Dæ æ høge forventninger i år, sida det bli køntrimusikk. For vi lik dæ, vi som æ fra ville vestsida. Sjarmøretappa vare hele romjula, og klart 2.festen kan påvirke om du går seirende inn i nyttår med et smil ell om du havne på kne i snøhaugen og rykke tilbake tel start. Uansett går vi inn i nytt år med håp om å kunne  få gjøra de såmmå tingan  oppatt neste år og, både med skaut og penkjolen på..

God Jul og Godt Nyttår tel alle dekk som ser innom!