Stuttreiste ferietips!

I år blir det ikke store ferieturen, ihvertfall ikke utenlands. Det tyter over av grupper på Facebook med reisetips og lekre naturbilder fra Norge. Til og med bloggere skal feriere til fjells i år, og reiselivsnæringen jubler. Nok engang ser vi at kjendisene gjør som oss og velger goretex og myggspray til fordel for strandbarer, bikini og lakka negler.

Siden Saksumdalsfruer har som mål å sette Saksumdal på kartet, falt det helt naturlig å legge inn noen blinkskudd av bygda og skrive en liten snutt om hvilke opplevelser som ligger her og venter, på en side ved navn Tilbring sommeren i Norge. Administrator etterlyste mer konkrete opplysninger, slik at folk kan søke på området og finne fram. Det er ikke alltid like lett å finne fram om man er kjent heller, her i dalen. Det er vel flere av oss som har gått oss bort på jakt etter Hulderhølet. Så noen pinlige nøyaktig reisebeskrivelser får du ikke fra oss, og det kan vi lett begrunne!

Nå er det nå engang slik at vi synes det er hyggelig at folk kjører gjennom bygda, stopper på ei stund for å ta noen bilder og en medbrakt kaffekopp. Men at folk skal legge seg til, det orker vi ikke! Etter fjorårets bobilbonanza i Kinnshaugen, har vi fått nok av avføring, klesvask og brask på bygdas badeplass. Vi orker heller ikke flere nederlandske sykkelturister som vil overnatte gratis i enhver låve langs veien, låne dass og fylle vassflasker.

Derfor kommer vi her med noen tips til alternative reiseruter gjennom Saksumdal, hvor du får med deg litt kulturhistorie på veien. Turene er like fine om du vil være nærturist eller fjernturist. Erfaringsmessig kommer du langt på et par timer, det er ikke nødvendig å overnatte.

God tur!

1.GÅ OM K

Kirkevegen mellom Saksumdal og Fåberg er fra tida før Saksumdal fikk sin egen kirke. Folk gikk råket over Ruka til Fåberg med dåpsbarn, som konfirmant og som brudefolk. Turen var nok tyngst for gravfølget, med kiste og sorg på skuldrene. Råket er merket med skiltet TUR 19 fra Saksumdal kirke og fører oss opp i gamlevegen. Vi passerer Kapteinshytta før vi tar til venstre i krysset ved Skålenga.

Kaptein Olav Hovland var en bauta. Han kom ofte på besøk på Saksheim skole for å fortelle om livet i gamledager og om krigen. Han var offiser og satt fanget i Polen fra 1943 til krigens slutt. I tillegg var han skiløper og en stor historieforteller. Premieskapet og skiene hans henger i trappa på Bygdahuset den dag i dag. Historiene hans lever videre i Fåberg historielag sine bøker.

Rukkinnet og Ruka sæter er en fin plass og stoppe på før råket går nedover mot Fåberg kirke. Dette er en tur som krever godt fottøy, siden du må krysse noen skikkelige blautmyrer på veien. Så ha med støvler!

2. Burmavegen ned til Vingrom ved Rinnas bredder.

Elva, Rinna, renner gjennom Saksumdal. Her kan du gå på beversafari eller prøve fiskelykken. Elva Rinna ble i sin tid brukt til tømmerfløting og du kan se flere fløtedammer nedover langs elva. Du kan også ta en avstikker fra Burmavegen og besøke Flokofallet, som er Lillehammers høyeste fossefall. Fossefallet har en fallhøyde på 30 meter og ligger i et område med en særegen botanikk. Her kan du se Huldrestry, bregner og sjeldne fulgearter. Burmavegen er fin å sykle. Hvis du vil kan du også kjøre bil, men husk at det er bomveg!

3. Saksumdal- Auggedal-Forset

Ta turen gjennom Saksumdal og fortsett over kommunegrensa til Gausdal. På vei gjennom Saksumdal kan du se kua på Engstad,  kirka og Bygdahuset.  Kanskje skimter du Hovlandsbakken, Saksumdals hoppbakke. Vel, den ligger der et sted mellom busker og trær. Videre nedover ser du gamle Saksheim og Svilosen(nedlagt butikk) før du passerer bussgarasjen.

Auggedalen åpenbarer seg med sine høye dalsider og gårdsbruk rundt hver en sving. Vi har landemerker som silokummen på Stubberud, Lillsport syfabrikk, og bedehuset. For ikke å snakke om grustaket på Dahl og Evenhaugen, og den vakre elva Augga som har gitt navnet til bygda.

Dette er Hans Aanruds rike. Du kjenner vel til Sidsel Sidserk, eller kanskje har du sett filmen Storfolk og småfolk? Ingen tvil om at forfatteren hentet inspirasjon fra sitt eget oppvekstmiljø. Store og små garder ligger side om side, noen på solsida andre i skyggen.

Ta turen oppom Ulsrud gardsmuseum og se for deg gårdslivet i riktig gamledager. Avslutt turen med en is på handelsforeninga i Forset.

Vil du vite mer om stedet kan du lese mer om Ulsrud gardsmuseum på www.visitgausdal.no

4. Kulturstien gjennom Saksumdal

Er du fotturist, er det en flott tur å gå kulturstien fra Snøplogen på Kjølen gjennom hele dalen ned til Svilosen og bussgarasjen. Kulturstien følger gamleveien gjennom Saksumdal og du kan lese om kjente steder på små minneplater langs veien. Er du stutt i beina kan du fint gå deler av veien, siden hovedveien ikke er langt unna.

På veien ned fra Snøplogen går du forbi Ravnumsærta og Kinnshaugen. Kanskje vil du ta deg en dukkert i Kinnshaugkinnet, eller ta en snøggtur oppom Hulderhølet. Hulderhølet er to små grotter som du kan krype inni, en fordel å ikke ha klaustrofobi for der er mørkt og trangt. Hulderhølet

Videre nedover i bygda kan du nyte utsikten på toppen av Øversveveien, før stien tar deg videre ned til bygda, forbi kirka og Bygdahuset.

Videre går ferden nedover hovedveien et stykke. Stopp ved Bedhuset og les om Kinamisjonen før du svinger av hovedveien opp mot Ulland og går skogsveien nedover mot Rikje. Ta turen nedom Svea og nyt synet av Saksumdals svar på Maihaugen. Stedet er privat, så vis hensyn.

Kulturstien er godt merket, følg de røde skiltene med hvit K. Kart over Kulturstien finner du ved infotavlene ved Snøplogen, Bygdahuset og bussgarasjen nord i bygda.

Håper vi ses til sommeren!

Hilsen Saksumdalsfruer

Ps! Sjekk også ut Saksumdalsfruer på Instagram

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg