Frue slått ned av lynet

I Saksumdal har vi mye vær av alle slag. Vi er hobbymetreologer og følger nøye med på værstasjoner, barometer og yr.no selvfølgelig. Blir det regn- ell sol? Det er det store spørsmålet. Sommer som vinter følger vi med på nedbørsmengder og temperatur. De aller ivrigste fører værdagbok, og det er alltid litt å skrive om.
I efta har vi kjent på trykket. Svette’n har sila nedover ryggen, hugguet har gått på full kok og mørke skyer har sigi seg innover dalen fra Gøss. Alt styggværet kjem fra Gøss, om det er snø, regn eller torden, det er allmennkunnskap.
Men la oss nå gå noen timer tilbake i tid.. For som sagt, skjønte vi at det måtte bli tordenvær litt etter klokka fem.
Frua skrittet optimistisk ut på verandaen for å ta middagskvilen på solsenga. Mens hu ligg der og slumrer, kjenner hun de første dråpene..nøyaktig på minuttet i følge yr. Det var bare å dra på seg at buksa, for styrtregn var i vente. Regnværet tok ikke helt av, det var noe uforløst over det hele.
Litt senere, mens husmortrimmen var godt i gang, skjer det. Et gløsende lyn og et smell så høgt at det rister i hele storsalen. Kjerringene på trimmen kaster seg ned og søker dekning. Så hardt smalt det at push up- økta måtte avbrytes for å sjå om kirka sto..Tenk så stusselig hvis kapellet hadde stått i flammer nå rett før konfirmasjonen! Også nå som kirka er mala oppatt!!

Torda fortsetter å rulle og lynet gløser tett ved. Vi teller, men rekker ikke så langt før det smeller igjen! Heldigvis kjem styrtregnet- det er bra for da er det mindre sjans for at det begynner å brenne.

Mens kjerringene på trimmen har siste beinstrekken, ser vi brannbilen med blålys! Musikken stopper og trimmen kan ikke fortsette. Nå er det action! Alarmen piper og uler- er det her det brenn? Vi kjenner ingen røyk.. Tenk om det brenn på Bygdahuset uten at vi merker det.!! Etter å ha fått skrudd av alarm og snakka med brannvesenet, roer stemningen seg. Det er lenger nede i bygda det har slått ned..

Kjerringene på trimmen konkluderer med at det må ha slått ned rett i nærheten. Og ganske så riktig. Det måtte være hos en av fruene. For vi fruene er både der det gnistrer og smeller! Svartsvidde veggplater og smelta ledninger. En eksplodert databoks tok i tillegg knekken på både internettet og strømmen i deler av bygda.

Nei, dette været er skumle greier og i Saksumdal leiker vi ikke tordenvær! Det er ikke første gangen lynet slår ned. De som er godt voksne husker kanskje utrykket: “Det brenn i Myhr’n!” ?? Det har vært flere store branner i bygda, og eftasværet i dag minner oss på at naturen sparer ikke på kruttet. Så får vi håpe at fruestatus og glam hjelper på forsikringsoppgjøret, for nå blir det mer oppussing. Eller kanskje en ny gamp??

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg