Grautvisit

Det kommer småfolk til verden. Ikke at vi fruer er i lykkelige omstendigheter, nei det får da være grenser! Men det virker som det har vært noe i drikkevannet på tampen av 2019, så det blir flere annledninger til å gå med graut framover. Grautvisit, eller å gå med graut er en fin tradisjon som er på tur til å gå i glemmeboka til fordel for den mer moderne varianten, babydusj eller som på utenlandsk blir kaldt for “babyshower”.

Så hva er nå dette nymotens opplegget? En kjapp oppdatering måtte til før jeg skulle på min aller første babyshover. Dette er for oss bygdekvinner et ukjent arrangement, men erfaringsmessig er det viktig å sette seg inn i konseptet så arrangementet blir vellykket.

Den vordende mora skal bli dusjet i gaver, ballonger og glitter. Det er et strengt regime når det gjelder pynt, rosa for jente og blått for gutt. Det skal være duse farger, og alt bør matche, helst ned til tannpirkernivå. Fantastiske bløtkaker sirlig dekorert som en fødselskanal med et dukkehode som stikker ut, kan vekke kvalmen mer en lysten på bløtkake. Roastbeefen på tynne loffskifer kan også vekke assosiasjoner man helst vil slippe å ha i huggu rundt kaffebordet.

Det er helt avgjørende at  dette selskapet skal holdes hemmelig for den vordende mora. I ukesvis har planleggingen foregått i lukkede grupper. Det er en utfordring i seg selv, for en kan slumse borti å sende bilder og kommentarer i feil fora, og da er det kjørt. Dette skal være en positiv overraskelse på oppløpssiden før det store skal skje. Erfaringsmessig vet vi at gravide damer har en tendens til å være både sure og grinete på slutten, så dette overraskelsesmomentet kan slå begge veier. Veien mellom gledeshyl og tårer er kort.

Frakkest er det med alle gavene, og bleiekaka selvfølgelig! Den er obligatorisk. Det er ikke bare å raske sammen noe vaskekluter og sparkebukser, nei nå skal det være babynest og vugger til å henge i en krok i taket.

Nei, ta grautvisiten tilbake! Kok en kjel med rømmegrøt, ha på flust med smør, sukker og kanel. Pynt med rosiner og ta med ei god mugge rød saft. Spe på med noen grautpinner.Dette er styrkende for ei nybakt mor og ikke så skremmende som blodige bløtkaker.

Selv om folk har fått unger i tusenvis av år, er det et stort press på hva som skal til for å bli perfekt.Graviditeten skal være perfekt, babyen skal være perfekt før den blir født og alt skal gå etter boka. Helst bør alt utstyr matche. I duse pastellfarger med moteriktig print av koslige dyr eller prinsesser. Vi kan garantere at livet ikke kommer i duse pastellfarger, ofte får det innslag av både grått, rødt og svart som årene går. Det er bra å venne seg til livets nyanser helt fra start.

Grautvisiten er en fin velkomst til verden. Det er en feiring av at alt har gått bra med mor og barn. Å lage barneselskap for en som enda ikke er født, gjør oss skeptikere betenkt. Hva om det ikke går som planlagt? For selv om vi tenker vi er uovervinnelige, har naturen en tendens til å styre seg selv.

Det er vel neppe fargen på serviettene eller ballongene som fester seg på minnet fra dette selskapet. Forhåpentligvis er det folkene som kommer og ikke bleiekaka som teller. Tiltross for servering og underholdning blir det ikke fullstendig når hovedpersonen mangler. Så det blir nok grautvisit lell, når ungen er ute…

 

 

3 kommentarer
    1. Kjære fruer!
      Kok rømmegraut så feittet pipler.
      Hent fram forseggjorte ambar og sett dem i einerlaug til tetting.
      Gå varsomt i døra og ta omsyn til den sarte nybakte mor.
      Flott jenter!
      Itte la enda ei glorete greie fra junaiten eller hva det er, få feste!
      Lykke til med alle nye små!

    2. Ja, gamle skikker som «å gå med graut», er det på tide å tørke støv av.
      På tidlig 1900-tall, var det forøvrig heftig debatt rundt grautkjerringene. De hadde nemlig slutta å koke graut, og kom isteden med «enkel bakkels». Det fikk da være måte på, mente folk. Falske grautkjerringer!

      Men langt ut på 1970-tallet kunne man i kunngjøringa om at det hadde kommet en ny verdensborger også se at noen foreldre skrev at man ikke ønsket grautvisitt. Det var sikkert mange årsaker til det, og jeg tror du er innom noen av dem på slutten i blogginnlegget.

    3. Ja la oss slippe overfladisk amerikansk tull. Det er ikke alltid det går bra med fødsel selv i dag. Det er virkelig noe å tenke på. Mor trenger mye mer omsorg, hjelp og omtanke når barnet er født. Ikke på forhånd.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg