Møkk i sandala..

Facebook gløder, og den hete poteten er camping i Kinnshaugen. Som alltid, nå når sola skinner. For utenforstående som hiver seg inn i debatten, er det lett og komme med enkle løsninger. Det må da væra greit at folk kan få campe gratis, vi må da kunne være rause! Få opp noen dasser og søplekasser så er ikke detta noe problem. Folk har lest seg opp på alllemannsretten og kaster paragrafer ut i lufta. Alle har ei mening og alle eier vi en liten bit av Kinnshaugen, sjøl om grunneier eier litt mer enn oss andre.

Vi deler gjerne, både blåbærskog og badevatten så lenge folk viser respekt. For vi låner, og når vi låner noe skal vi bruke det på en slik måte at vi ikke ødelegger. Kanskje det er litt forskjell på hva vi er lært opp til?Ikke det at vi tror at saksumdøler er mer opptatt av rydding enn andre. Rekk opp hånda den som vil flyge borti der og plukke drit og rydde opp att etter grisete utlendinger som tørker underbukser på krakkene så ikke folk får satt seg.

I fjor hadde Saksumdalsfruer en kampanje med slagordet ” Ta Kinnshaugen tilbake!”. Vi brukte mye tid på å patruljere, og vise at dette er et sted for lokalbefolkningen. Vi brøytet oss igjennom klessnorer, ølbokser, bleier og dasspapir for å få badet. Vi ryddet oss plass, på trass. Det toppet seg da vi gikk på en kar som satt og dreit rett der vi går tur. Han var kjapp til å klippe kabelen, det er sikkert- tror neppe han rakk å tørke seg heller. Vi hadde god tid, gikk sakte forbi..

For som alltid, skal vi bare stå med åpne armer og glise, la folk forsyne seg av det vi har. La dem ture fram, det er ikke så nøye med oss. Vi kan vente med å bade vi- til dem har reist. Etter vi har ryddet opp..
Eller vi kan pakke med oss alt vi trenger, ta bilen og kjøre helt nedpå stranda i Vingnesvika. Slå opp telt og vaske klær. Slenge rundt oss med det vi har. Hvis vi kan gå sammen så vi blir en to-tre familier, gjerne med løse bikkjer i tillegg er det topp!
Lurer på hvor lenge det hadde gått før vi hadde blitt bedt om å reise???

Vi som bor igjen i bygda, prøver å ta vare på bygda så godt vi kan. Flere plukker søppel, blikkbokser og brask langs veien sjøl om andre likevel sveiver ned ruta et kvarter etterpå og kaster. Det er ikke så nøye i Saksumdal. Både tid og penger er spart ved å lempe gammelt drit ved søppelcontainerne i stedet for å levere det på Glør. Folk klager på brask og dårlig renovasjon. Det et andre sin feil, det er aldri oss.

Utflytta saksumdøler ser sin barndomsbygd i rosa skjær. Minnes badeliv og rolige sommerdager. Den tid er forbi. For før hadde folk såpass folkeskikk at de rydda etter seg. Samtidig som de hadde respekt for mitt og ditt.

Sjarmen med sommerdager og badeliv blekner når du får badesandalen full ta menneskjemøkk på tur ned til stranda. Blir messom ekstra raus av slik…

2 kommentarer
  1. Godt skrivi Mona..og akkurat slik vi føler det. Søppel bøtter og do blir det ikke bortpå der. Det vil bære oppmuntre te å legge att brask å drite i. Vi forventer att folk fjerner søppel og spor etter seg sjøl..slik som de ville gjort ellers i utmarka. Morro å høre att dekk hadde en kampanje i fjor..sjøl syns je re va ubehagelig å brøyte meg forbi bobila ( samma å seint je kom)..Idag blir det 2 steiner i veigen..så får vi sjå å kreative folk kan væra.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg