Saksumdal – the place to go cross country skiing..

Vi må slå over på ænglish, for nå høll det på å bli internasjonale forhold bortpå kjøla. I jula har folk gått helt bananas, og i dag telte vi snaut 50 biler på Snøplogen. For dere som ikke er lokalkjent, vil det si der skiløypa starte. I gamledager var det der snøplogen sto parkert om vinteren, når den ikke var i bruk. Det var mens de brukte hest, og ingen masa på facebook om dårlig brøyting- derav navnet.
Tilbake til nåtiden og skiløypene. Glem høydetrening i Alpene, og masete birkebeinerere. Stappfulle varmestuer og lange køer, på Langmyra er det god plass. Men du finner ikke noe varmestue, du må bare sørge for å gå litt hardere i motbakkene.
Folk er blide, har med seg sekk og fyrer bål. Det er nesten som Holmenkollen i mars, lukten av pølser på termos og solbærtoddy.
Alt er bare velstand, og vi som har skijakker med lokale idrettslag bak på ryggen og raske briller liker godt at folk går ut av løypa når vi kommer i høy fart ned bakken forbi Storkinnet. For hva er greia med at folk skal gå motsatt veg? For det finnes uskrevne regler på hvordan du forholder deg i skiløypene på Kjølen. Du starter på Hølbækkmyra og går mot Saksumdal, så kan du i krysset på Fuglemyra velge om du skal fortsette nedover i dalen eller gå mot Storkinnet, Hestvelta og ut mot Vottestadhøgda. Orker du ikke gå hele runden, kan du gå lyslinja oppatt og komme att på Hølbækkmyra. Det finnes også andre avstikkere og kombinasjoner, men det er dette som er hovedregelen.
Vi anbefaler ukjente å ta en titt inne på skisporet.no for å gjøre seg kjent. Last gjerne ned appen på telefonen din, for det er ikke alltid like lett å vite hvor du er hen når du ikke er kjent.
Det sparer deg for ufrivillige utforkjøringer, for vi som er lokale- vi viker ikke. Vi har ingen tid å miste, vi kjemper mot klokka og er ikke interessert i å sjå på utsikten utover byen. At det et pent utpå der, det vet vi fra før.
Videre gjelder allmenne regler for fornuftig parkering. Det er bare å stresse ned, skiløypene blir ikke borte. Ta deg tid til å rygge inn langs kanten, så blir plass til alle. Hold ski og staver inntil kroppen mens du passerer bilene, slik at du ikke riper borti.

Vi er stolte av å kunne tilby skiglede i flotte omgivelser. Men ingenting er gratis, så vipps gjerne en liten slant til idrettslagene som står for løypene. Likeså om du har bikkje, så hold den i bånd og ta med deg møkka. Ingen av oss er så ivrige på å få møkk i nypreppa feller, eller såler for den del.

Vi på bygda liker å gjøre ting slik vi alltid har gjort det, og vi har rimelig god oversikt over besøkende. Første dag jul var det nok en som var lei hele greia og satte like godt att skia sine på parkeringsplassen. Splitter nye ski. Vi lurer veldig på hvem eieren er- og det er garantert ikke en Saksumdøl!

God skitur!

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg