Taus kunnskap

Det nærmer seg Kjøldilten, Saksumdals svar på Marcialonga. Kongen over alle turrenn arrangeres i bygda siste helga i januar. Løypa svinger seg gjennom skog og over myrer, opp de bratteste bakkene før løypa finner veien tilbake over Engstadjordet og ned til bygdahuset.  Anorakk og nikkers er byttet ut med kondomdress og raske briller. Flagget er heist til topps og over høytaleranlegget høres slagere fra svunnen tid, en kassett arvet fra speakerbua i Holmenkollen en gang på 80-tallet.

Arrangementet er som alltid en dugnad av frivillige og mindre frivillige, som tilsammen gjør dette til en festdag.

Alle bygdas viktige arrangement har sine egne kjøreplaner sirlig skrevet ned i en kladdebok, men likevel må man kunne lese mellom linjene. Derfor er det bra å ha med gamle travere i komiteen som husker hvor mange kaffeposer som  faktisk går med, og hvor mange pølser som ble solgt i fjor og  for fem år tilbake.

Forslag om å redigere kladdeboka og gjøre den digital, regnes som regelbrudd. Det samme gjelder vareutvalget i kiosken.  Kringle, pølse og kaffe er det folk vil ha. Vi holder oss til boka, det er best at vi gjør det slik som det alltid ha blitt gjort. Det er tradisjon. Den kunnskapen kan man ikke lese seg til, den må læres gjennom erfaring og overføres til neste generasjon.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg